Blog

Liever geen huisstofmijt als bedpartner? Hypoallergeen beddengoed is een must, maar niet voldoende.

Hoe is het met uw nachtrust gesteld?

Ongeveer 10% van de Belgen heeft last van een huisstofmijtallergie. Die allergie verstoort natuurlijk niet alleen het dagelijks leven, maar ook de nachtrust. Hypoallergeen beddengoed dan maar? Absoluut! Maar we hebben ook nog heel wat andere tips voor u om uw slaapkamer allergievrij te maken.

Wat u over huisstofmijt moet weten

Huisstofmijt is ondanks zijn minieme grootte van slechts 0,2 mm een grote pretbederver. Het beestje leeft vooral in tapijten, matrassen, beddengoed en kussens, waar het zich voedt met huisstof en huidschilfers. Het inademen van de uitwerpselen van de huisstofmijt resulteert in vervelende symptomen zoals niezen, hoesten, benauwdheid, hoofdpijn en eczeem.

De huisstofmijt bestrijden dus en daarvoor kan u best de vochtigheid in huis zo laag mogelijk houden en ook de hoeveelheid stof zo veel mogelijk beperken. Aangezien de slaapkamer de favoriete woonplek is van huisstofmijt, moet vooral daar actie ondernomen worden.

Verjaag huisstofmijt en maximaliseer uw slaapcomfort

Huisstofmijt houdt van textiel. Koop dus bij voorkeur een bed met spiraalbodem of met lattenbodem met houten of metalen latten. Toch liever een boxspring? Dan opteert u best voor een hoofdbord zonder capitonnering en voor een matras gemaakt uit synthetisch materiaal, waar je vervolgens nog een hypoallergene hoes overheen kan trekken.

De beste optie is een een synthetisch dekbed en hoofdkussens die u frequent kan wassen. Dat geldt ook voor het hypoallergene beddengoed en de kussen- en matrasbeschermers die u erover trekt. Wassen, wassen en nog eens wassen is de boodschap! Als u last hebt van allergieën is het aangeraden om het bedlinnen minstens wekelijks te wassen op 60 graden en het dekbed en hoofdkussen vier keer per jaar grondig te laten reinigen. Zo blijven er geen huidschilfers achter waarmee de bed bugs zich kunnen voeden.

Huisstofmijt houdt ook erg van vocht en warmte, dus kan u ook best uw bedlinnen op regelmatige basis verluchten.

Bij Meubelen De Man geloven we sterk in de meerwaarde van Lakebos bedlinnen. Dit op en top Belgische bedrijf fabriceert al sinds 1954 bedtextiel en heeft een onberispelijke reputatie op vlak van kwaliteit. Dat merkt u ook in de materialen die ze gebruiken. Vooral hun verbeterde synthetische vezel maakt hun dekbedden opvallend licht en aangenaam in gebruik. Deze en verschillende andere collecties zijn uitermate geschikt als hypoallergeen beddengoed zonder in te boeten op comfort!

Als u de mogelijkheid hebt om uw dressing in een aparte kamer te plaatsen, is dat de beste oplossing. Het open- en dichtdoen van kastdeuren en het omkleden resulteert in stofverplaatsingen wat de allergische symptomen verergert. Beter open kasten dan? Zeker niet! De inhoud van de kasten blijft juist door de deuren maximaal stofvrij. Heeft u geen extra ruimte die u als dressing kan inrichten, dan is een vrijstaande dressing in uw slaapkamer wel een interessant alternatief.

Voor uw slaapkamermeubels geldt ook, hoe minder stof hoe beter. Geen fan van hout of metaal, dan kan u lederen meubels overwegen. Dat is namelijk gemakkelijk te reinigen. Heeft u al stoffen meubels en kan u er, ondanks uw allergie, maar moeilijk afscheid van nemen? Dan kan u er nog altijd voor opteren om ze te laten herbekleden met leder.

  • Leg liever geen tapijten of wollen vloerbekleding. Gladde, afwasbare materialen zijn in dit geval een betere keuze.
  • Hoe minder textiel hoe beter. Dat geldt ook voor de wasmand die u best elders positioneert.
  • Veel stofzuigen is onvermijdelijk, maar gebruik best een stofzuiger met een aangepaste HEPA- of ULPA-filter. Even dweilen na het stofzuigen is altijd een goed idee.
  • Bewaar zo min mogelijk boeken, planten, speelgoed en knuffeldieren in de slaapkamer. Less is more… slaapcomfort!

Kiezen maar!

Hypoallergeen beddengoed kan ook mooi en comfortabel zijn en ook voor afwasbare meubels en minimalistische slaapkamerinrichtingen heeft u keuze zat. Kom gerust eens langs in de showroom van Meubelen De Man in Dendermonde en laat u adviseren en verrassen!

Gerelateerde artikels
Wanneer mijn boxspring vervangen?
Wanneer mijn boxspring vervangen?
Slaap als een roosje in ons vernieuwd slaapcomfort!
Slaap als een roosje in ons vernieuwd slaapcomfort!
Boxspring of een klassiek bed met lattenbodem?
Boxspring of een klassiek bed met lattenbodem?
4 slaaptips voor de kortste nacht van het jaar
4 slaaptips voor de kortste nacht van het jaar
Welke matras kiezen en waarop u best let bij de aankoop?
Welke matras kiezen en waarop u best let bij de aankoop?