Blog

Tuinmeubilair laten schitteren als nieuw? Gebruik deze onderhoudstips

Tuinmeubelen laten schitteren als nieuw? Gebruik deze onderhoudstips

De lente is weer in het land… wat betekent dat het terug terrasjesweer is. Tijd om uw tuinmeubelen van onder het stof te halen en buiten tijd door te brengen met vrienden en familie! Uw tuinmeubelen onderhouden doet u met volgende handige tips van Meubelen De Man. Nood aan nieuwe tuinmeubelen? Neem dan zeker een kijkje in ons nieuw outdoor aanbod en ontdek tal van loungesets, tuintafels en -stoelen, ligbedden, parasols, enz.

 

Tuinmeubelen onderhouden? Enkele algemene tips!

Sommige materialen of stoffen vragen een andere behandeling. Grotendeels is de behandeling hetzelfde voor verschillende soorten tuinmeubels.

Hier leest u enkele algemene onderhoudstips:

  • Reinig met lauw water en een milde reiniger en/of een zachte borstel of spons.
  • Gebruik bij hardnekkige vlekken een universele reiniger op waterbasis.
  • Gebruik weinig tot geen chemische schoonmaakmiddelen.
  • Vermijd harde borstels, schuurmiddelen of hogedrukreinigers.
  • Berg de tuinmeubelen tijdens de herfst- en wintermaanden droog en vorstvrij op.

 

Joli salontafel marguerite round wit bij Meubelen De ManJoli

Binnen het assortiment tuinmeubelen bieden we bij Meubelen De Man het Belgische kwaliteitsmerk Joli aan. Joli kiest ervoor om te werken met tuinmeubelen vervaardigd uit aluminium, keramiek en roestvrij staal. Deze onderhoudsvriendelijke en duurzame materialen vragen een eenvoudige en simpele reiniging. Verder raden we een jaarlijks onderhoud aan, hoewel deze tuinmeubels bestand zijn tegen vrijwel alle weersomstandigheden. Handig, toch?

 

Aluminium tuinmeubelen

Natuurlijk wil u zo min mogelijk onderhoud hebben aan uw tuinmeubelen. Gelukkig is aluminium een erg onderhoudsvriendelijk materiaal. Hierdoor hoeft u uw set slechts enkele keren per jaar schoon te maken. Dit kan door bovenstaande algemene tips toe te passen. Na een heerlijke zomer, raden we aan om een goede beschermhoes te gebruiken. Zo voorkomt u lakschade door bijvoorbeeld vallende takken. Vervolgens is aluminium ook een licht materiaal, wat maakt dat u een aluminium meubelstuk eenvoudig verplaatsbaar is.

 

joli central round tafel keramiekKeramiek

Tegenwoordig wordt keramiek niet alleen gebruikt als vloer of afwerking voor badkamers en zwembaden, maar ook voor tuinmeubels. Keramiek is van nature uit zeer sterk, omdat het bestaat uit onder grote druk samengeperste mineralen. Door dit proces is dit materiaal vloeistof- en krasbestendig en ook zowel UV- als vorstbestendig. Dit maakt het materiaal ideaal voor zowel buiten als binnen!

 

 

Joli Stoel wire roestvrij staalRVS tuinmeubilair

Komt RVS of roestvrij staal u bekend voor? RVS wordt veel gebruikt bij industriële toepassingen omwille van zijn lange levensduur. Wil u graag lang genieten van uw tuinmeubels? Dan is RVS de geschikte keuze.

Ondanks dat RVS lang meegaat, vraagt het af en toe wat extra onderhoud. Wees er dus zeker van dat u na een reiniging altijd alle oppervlakken droogt om vliegroest te voorkomen. Wil u uw RVS-tuinmeubelen extra goed beschermen? Breng dan halfjaarlijks een behandeling met RVS-onderhoudsmiddelen aan.

Italiaans touw

De laatste jaren is touw weer helemaal in wat betreft tuinmeubelen. Niet alleen omdat het minimalistisch mooi oogt, maar deze meubels zijn (net als aluminium tuinmeubelen) licht in gewicht en eenvoudig verplaatsbaar. Daarnaast is het touw van Italiaans polyester behandeld, waardoor u niet bang hoeft te zijn voor schimmels en bacteriën. Vuil of bladeren vermijden? Dek deze tuinmeubelen dan af met een beschermhoes.

 

Tuinmeubelen gescovaGescova

Bij Meubelen De Man hebben we een groot assortiment tuinmeubilair, waaronder van het merk Gescova. Gescova werkt met volgende stoffen voor tuinmeubilair: olefin, sunbrella, sunproof, quick dry foam en agora. Voor meer info in detail over iedere stof, vraag ons naar de catalogus.

 

Wil u de stof een opfrisbeurt geven of zijn er vlekken? Dan kan u de stoffenhoezen koud wassen en daarna laten drogen aan de lucht. Is de vlek klein? Reinig dan de vlekken met een universele reiniger en een zachte borstel. Let op: vermijd in alle gevallen de droger, want dit tast de stof aan.

 

Ieder van deze outdoor stoffen en materialen heeft zijn eigen voordelen waaronder:

  • Luchtdoorlatend (ventilerende functie)
  • Kleurvast en bestand tegen de zon dankzij een coating
  • Waterbestendig of waterafstotend (beschermt het meubelstuk tegen invloeden van o.a. dauw en regen)
  • Anti schimmelvorming
  • Sneldrogend

Kortom, deze stoffen kunnen wel tegen een stootje! Hierdoor kan u deze meubelen met een gerust hart buiten laten staan. Wil u uw meubelen zo goed als nieuw houden? Berg uw meubelen en bijhorende kussens dan altijd netjes op of bescherm ze met een beschermhoes.

 

tuinmeubel in teak koffietafelTeak tuinmeubelen onderhouden

Wist u dat Teak een tropisch hardhout is? Het roodbruine hout is namelijk oorspronkelijk afkomstig van Zuidoost-Azië. Het is van belang dat het hout behandeld wordt, zodat de kleur behouden blijft. Onbehandeld teakhout kan verkleuren naar lichtgrijs door blootstelling aan regen en zon.

Extra onderhoud

Om de kleur goed te behouden, reinigt u het meubelstuk minimaal twee keer per jaar met een teak cleaner. We raden u ook aan om het hout opnieuw te voeden met een teak protector. Wenst u de kleur van het hout te behouden? Smeer het hout in met een geschikte teak oil.

 

Tips om tuinmeubelen te onderhouden of nieuwe aanschaffen…

Nog vragen over de tuinmeubelcollectie of het onderhoud ervan? Kom langs en spreek onze interieurspecialisten even aan in de showroom!
Heeft u ook binnenmeubelen van Meubelen De Man? Lees dan onze andere interessante onderhoudstips. Bij Meubelen De Man zit u goed!

Gerelateerde artikels
De tuintrends van nu: relaxen in buitenlucht
De tuintrends van nu: relaxen in buitenlucht
4 tips: eerste hulp bij tuinmeubelen kopen
4 tips: eerste hulp bij tuinmeubelen kopen