Blog

Een eetkamer inrichten: hoe begin ik hieraan?

Een eetkamer inrichten: hoe begin ik hieraan?

Heel vaak vormt de eetkamer het centrum van uw dag. U begint er ’s ochtends met een tas koffie en een heerlijk ontbijtje, kinderen maken er hun huiswerk, u deelt er verhalen met vrienden tijdens een lekker glas wijn… We spenderen veel tijd in deze multifunctionele ruimte. Juist daarom moet de eetkamer inrichting zowel praktisch als mooi zijn!

Waar moet u dan rekening mee houden bij het inrichten van uw eetkamer? Geen zorgen! Wij geven u in deze blog een aantal bruikbare tips en inspiratie mee zodat uw eetkamer de juiste inrichting krijgt.

Baken uw eetkamer af voor u gaat inrichten

Vooraleer u uw eetkamer kan inrichten met stoelen, een tafel, decoratie… brengt u best de ruimte goed in kaart en bepaalt u hoe u deze wil gebruiken.

Wanneer u eetkamer zich in de keuken bevindt, gaat u al snel andere keuzes maken bij het inrichten van uw eetkamer dan wanneer deze ruimte los staat van de keuken of leefruimte.

Ook de fysieke ruimte die een eetkamer in beslag neemt is van cruciaal belang bij het inrichten van de eetkamer. Het spreekt voor zich dat u niet meer ruimte kan innemen dan beschikbaar is. Toch kan u door uw eetkamer slim in te richten wel optimaal gebruik maken van deze ruimte. Door de juiste keuze te maken van tafel, stoelen, kasten… creëert u een andere perceptie van de ruimte. Welke meubelstukken u dan best moet kiezen, leest u verder in deze blog!

eetkamer perfecte met grijze en zwarte stoelen

Waarvoor dient uw eetkamer?

Nu u de ruimte heeft afgebakend, kan u verder met het inrichten van de eetkamer. Daarbij is de tweede belangrijke vraag die u zichzelf moet stellen: “Waarvoor zal mijn eetkamer dienstdoen?”

Wanneer u de eetkamer dagelijks intensief gebruikt om te eten, werken of ontspannen is het belangrijk dat u hier rekening mee houdt bij het inrichten. Gebruikt u de eetkamer enkel wanneer vrienden of familie op bezoek komen, dan zal u de eetkamer eerder inrichten naar die functie. Deze woonwensen vormen de basis van uw eetkamer inrichting!

Praktisch

Denk ook praktisch. Grenst uw eetkamer niet aan de woonkamer of keuken? Dan raden we aan om ook een bergkast, buffetkast of dressoir te voorzien bij het inrichten van uw eetkamer. Zo kan u eventueel extra servies of materiaal opbergen zonder het telkens door het hele huis te moeten zeulen. Tevens kunnen kasten zorgen voor een gevoel van opvulling. Wel is het belangrijk om uw eetkamer niet té vol te zetten, want rust in de ruimte creëert rust in uw hoofd!

Tip! Kies voor een barkast bij het inrichten van uw eetkamer voor een totaalervaring.

Duurzaamheid

Een eetkamer inrichten is natuurlijk niet enkel een kast kiezen, maar ook een tafel en stoelen. Wederom kan u zichzelf dezelfde vragen stellen als hierboven. “Welke ruimte zullen ze in beslag nemen en waarvoor dienen ze?”

Bij intensiever gebruik van de eetkamer, opteert u best voor duurzame materialen. Gelukkig hoeft zich daar bij Meubelen De Man nooit zorgen over te maken. De focus van onze meubels ligt steeds op design, comfort én duurzaamheid.

Onderhoudsvriendelijkheid

Naast de duurzaamheid van de materialen, neemt u best de onderhoudsvriendelijkheid ook in acht. Hoe onderhoudsvriendelijker en duurzamer, hoe langer u kan genieten van uw eetkamer. Hoe regelmatig u ze ook gebruikt.

Welke stoelen, tafel of kasten u nu best kiest, met al deze tips in het achterhoofd, leest u in de volgende alinea.

eetkamer stoelen in stof

Welke meubels kiest u bij het inrichten van uw eetkamer?

Een eetkamer zonder meubels is als een auto zonder benzine. U zal niet ver geraken. Een eetkamer inrichten draait voornamelijk rond het kiezen van de juiste meubels in de juiste materialen.

Tafels voor uw eetkamer

Grootte en vorm. Dat zijn de voornaamste pijlers die u in uw achterhoofd dient te houden bij het kiezen van een tafel voor uw eetkamer.

De grootte van uw tafel heeft een gigantisch effect op de inrichting van uw eetkamer. Kiest u een tafel die te groot is, verliest u heel wat bruikbare ruimte. Kiest u een tafel die te klein is voor uw eetkamer, komt de tafel niet tot zijn recht.

Een kleinere ruimte leent zich meer naar een tafel voor 4 of 6 personen. Een grotere ruimte is dan weer meer geschikt om een tafel voor 8 tot 10 personen te plaatsen.

De vorm van uw tafel speelt een ook een grote rol. Indien u een kleinere eetkamer wil inrichten, heeft u soms wat creativiteit nodig. Deze kan u vinden in een tafel die niet rechthoekig is.

Bekijk zeker eens ronde of ovale tafels. Deze tafels zijn vaak een mooi alternatief en bieden andere mogelijkheden bij het inrichten van uw eetkamer. Door hun organische vorm krijgt u de indruk dat ze minder plaats in beslag nemen waardoor de ruimte groter lijkt.

Ten slotte hebben we nog enkele tips voor uw tafel in de eetkamer!

  1. Plaats de tafel steeds in het verlengde van de ruimte. Zo lijkt de ruimte groter.
  2. Zet de tafel nooit tussen één of meerdere doorgangen. Dit zorgt voor onrust.
  3. Een tafel in de eetkamer hoeft niet per se los te staan. Durf uw tafel tegen de muur aan te schuiven om een geheel te vormen met de ruimte.
  4. Een tafel met een natuurlijke vorm gaat heel mooi samen met organisch materiaal. Rechthoekige of vierkante tafels lenen zich meer tot andere materialen.

Stoelen om uw eetkamer mee in te richten

Laten we vooropstellen dat een stoel comfortabel moet zijn. Wanneer u voor langere periodes op een stoel zit, wilt u dat hij comfortabel is. Van zodra u een tafel gekozen hebt, kan u beginnen met het kiezen van de stoelen. Hou hier voornamelijk rekening met de hoogte van uw tafel en de zithoogte van uw stoelen. Te hoge stoelen zorgen voor pijnlijke knieën. Te lage stoelen veroorzaken dan weer een pijnlijke onderrug.

Bent u niet zeker over de keuze van uw tafel en stoelen? Kom langs bij Meubelen De Man! Als meubelspecialist kennen wij de kneepjes van het vak en helpen we u met gratis interieuradvies.

Durf uw eetkamer decoreren

Een eetkamer inrichten doet u heel vaak met een functionele bril op, maar dat wil niet zeggen dat een eetkamer daarom enkel functioneel hoeft te zijn. Integendeel! Door uw eetkamer te decoreren zoals de rest van uw woning creëert u een totaalbeleving van alle ruimtes.

Maak van uw eetkamer een aanvulling op uw decoratie/interieur door de juiste decoratie te kiezen.

Meubelen De Man heeft alles in huis om u te helpen bij de inrichting van uw eetkamer

Zit u na het lezen van deze blog nog met vragen over hoe u juist uw eetkamer kan inrichten? Kom dan langs bij Meubelen De Man en ontdek alle mogelijkheden. We kijken samen naar de opties en stellen zo de ideale eetkamer samen voor u!

Bovendien krijgt u in december 2023 kortingen tot -50% op bepaalde tafels, stoelen en kasten in de toonzaal.
Meer info en voorwaarden in de winkel.
Gerelateerde artikels
Relaxzetel kopen: dé ultieme gids
Relaxzetel kopen: dé ultieme gids
Gratis interieuradvies aan huis!
Gratis interieuradvies aan huis!
De tuintrends van nu: relaxen in buitenlucht
De tuintrends van nu: relaxen in buitenlucht
Dressings op maat om U tegen te zeggen?
Dressings op maat om U tegen te zeggen?
Pijn aan de heup? Ga voor een relaxzetel met opstahulp!
Pijn aan de heup? Ga voor een relaxzetel met opstahulp!
Trends gespot: hippe tapijten!
Trends gespot: hippe tapijten!
Welke matras kiezen en waarop u best let bij de aankoop?
Welke matras kiezen en waarop u best let bij de aankoop?
Een nieuw salon kiezen verloopt eens zo vlot met deze tips
Een nieuw salon kiezen verloopt eens zo vlot met deze tips