Blog

Lederen zetel onderhouden doet u zo!

Uw lederen zetel onderhouden of reinigen? Enkele do’s en don’ts.

prominent salon loving C - cognac leder (2)

Onderhoudstips van onze meubelspecialisten

Leder is een natuurproduct en dat resulteert in voor- en nadelen. Een lederen zetel bijvoorbeeld ziet er prachtig en luxueus uit, maar alleen met een regelmatig een aangepast onderhoud blijft uw salon lang mooi. Hoe best uw lederen zetel onderhouden en reinigen? Dat leest u hieronder.

U hebt niet veel nodig, maar grijpt wel best snel in

Een lederen zetel onderhouden en reinigen is vrij eenvoudig en niet erg tijdrovend. Een licht vochtige doek is doorgaans genoeg om uw lederen salon te reinigen. Zolang de gemorste vloeistoffen snel worden opgenomen, is de kans klein dat er vocht in de zetel trekt en er blijvende vlekken achterblijven. Leder is immers sowieso in zekere mate vochtbestendig en uw zetel heeft ook een extra vochtwerend beschermlaagje gekregen voor hij geleverd werd. Snel handelen is dus de boodschap!

U mag uw lederen salon trouwens best regelmatig met een vochtige doek reinigen, maar kies zeker voor een zachte doek in plaats van schurende sponzen om krassen en scheuren te vermijden. Omdat kraantjeswater kalk kan bevatten wat kringen kan nalaten, gebruikt u ook beter gedestilleerd water of flessenwater.

Wat met onderhoudsproducten?

Wat wél snel in leder trekt, zijn vetten en oliën. Precies daarom let u best extra op met vette crèmes of reinigingsproducten. Als die niet gelijkmatig over het oppervlak verdeeld worden, riskeert u vlekken en kleurverschillen.
Een vetvlek kan u vaak verwijderen met een zachte, witte gom. Zorg er wel voor dat uw gom helemaal proper is of u krijgt het omgekeerde effect! Lukt het niet om de vlek weg te gommen, dan probeert u best een aangepast leder reinigingsproduct. Die bevatten doorgaans weinig glycerine en zeker geen alkaline. U kan deze producten trouwens ook in onze meubelwinkel aankopen.

Enkele gouden tips om uw lederen zetel te onderhouden

  • Test producten altijd eerst even uit op een weinig zichtbare plaats om zeker te zijn dat u niet meer kwaad dan goed doet. Gaat u iets ingrijpend proberen, dan is een stukje leder (een staaltje) gebruiken ook niet onverstandig.
  • Geduld is een schone gave, ook bij de reiniging en het onderhoud van lederen zetels. Heeft u de zetel gereinigd of een vlek proberen te verwijderen? Wacht dan eerst even af tot de zetel volledig droog is om het tussentijdse resultaat te bekijken voor u verder schrobt of andere acties onderneemt. Het kan best zijn dat een vlek na een tijdje automatisch verdwijnt door van het lederoppervlak weg te trekken.
  • Voorkomen is beter dan genezen. Heeft u bijvoorbeeld last van een vette hoofdhuid, dan is een beschermdoekje op de zetel leggen zeker geen slecht idee.
  • Wrijf uw lederen zetel minstens om de 2 weken snel even af met een licht vochtige doek zonder zeep. Zo worden zowel zichtbare als onzichtbare onzuiverheden regelmatig van het lederoppervlak verwijderd voor ze in het leder intrekken.
  • Om uw lederen salon soepel en in topconditie te houden, brengt u best 2 keer per jaar een aangepaste ledercrème aan.
  • Zet uw lederen salon nooit in direct zonlicht. De schadelijke UV-straling kan verkleuringen veroorzaken. Een beschermingsproduct aanbrengen voor ingebruikname, kan dergelijke verkleuring vermijden.
  • Plaats uw lederen zetel niet te dicht bij een warmtebron zoals een kachel of radiator. De warmte kan het leer doen uitdrogen wat barsten en scheuren in de hand werkt. Meer nog, een vochtigheidsgraad van 50 à 60% is net ideaal voor uw lederen salon.

Barsten en scheuren herstellen? Dat is specialistenwerk!

Een kleine barst of scheur in uw zetel laat u best zo snel mogelijk herstellen voor die verder gaat doorscheuren. Soms kan de scheur hersteld worden, in andere gevallen zal de lederen bekleding vervangen moeten worden. Bij Meubelen De Man kan u trouwens zowel voor kleine meubelherstellingen en -herstofferingen terecht. We hebben namelijk een eigen atelier en een stoffeerder met maar liefst 40 jaar ervaring.

Laat u adviseren

Elke ledersoort is anders, dus laat u zich best informeren hoe u uw lederen salon optimaal onderhoudt en reinigt. Onze adviseurs kunnen u alleszins perfect vertellen hoe u het leder soepel en gezond houdt. Zo blijft uw lederen salon nog langer mooi! Heeft u toch nog een vraag? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren, want we delen onze expertise met plezier.

Gerelateerde artikels
Relaxzetel kopen: dé ultieme gids
Relaxzetel kopen: dé ultieme gids
Ontdek Jong Wonen bij Meubelen De Man
Ontdek Jong Wonen bij Meubelen De Man
Salonactie | 1 + 1 geïntegreerde relax gratis
Salonactie | 1 + 1 geïntegreerde relax gratis
Een stoffen zetel onderhouden doet u zo!
Een stoffen zetel onderhouden doet u zo!
Relaxmaand | Win uw relax terug
Relaxmaand | Win uw relax terug
Zit u wel goed? Ga voor een ergonomische relaxzetel
Zit u wel goed? Ga voor een ergonomische relaxzetel
Pijn aan de heup? Ga voor een relaxzetel met opstahulp!
Pijn aan de heup? Ga voor een relaxzetel met opstahulp!
Een nieuw salon kiezen verloopt eens zo vlot met deze tips
Een nieuw salon kiezen verloopt eens zo vlot met deze tips