Blog

Welke matras kiezen en waarop u best let bij de aankoop?

Aan welke voorwaarden voldoet de perfecte matras?

We brengen heel wat tijd in bed door. De juiste matras kiezen is dan ook ontzettend belangrijk. Maar hoe herkent u nu een goede matras en met welke criteria houdt u best rekening als u een nieuwe matras gaat kopen?

Een goede matras biedt voldoende ondersteuning!

Het slaapcomfort en de kwaliteit van een goede matras kan u herkennen aan twee essentiële kenmerken: het aanvoelen en de steun die de matras biedt.

Het aanvoelen ervaart u als u op het matras gaat liggen, wat u sowieso moet doen voor de aankoop. Testen is een must! Vaak hangt het aanvoelen samen met de materialen die gebruikt werden in de buitenste laag van de matras. Voelt de matras stevig aan of eerder zacht en wat verkiest u? Een harde of een zachte, het is een kwestie van smaak…

Een optimale ondersteuning van de ruggengraat is ontzettend belangrijk. De gezondheid van uw rug wordt immers voor een groot stuk bepaald door de kwaliteit van uw matras. Bespaar dus niet op de kwaliteit en laat u ook grondig adviseren. Een goede matras is veerkrachtig en vangt de lichaamsdruk gelijkmatig op. Uw lengte, gewicht en lichaamsbouw spelen daarbij een belangrijke rol. Matrassen zijn niet altijd voor hetzelfde lichaamstype ontwikkeld, dus doe de test!

Tip: Ook een super zachte matras waar je heerlijk in kan wegzakken, kan even goede ondersteuning bieden als een hardere matras. Het ene sluit het andere niet uit!

 

Denk ook aan ventilatie!

Het is indrukwekkend hoeveel vocht we ’s nachts verliezen. Vochtdruppels (van transpiratie bijvoorbeeld) verdwijnen in de matras en net daarom kan u maar best een matras kiezen met een goede ventilatie. Een goed ventilerende matras zal de vochtdruppels opvangen en die gecontroleerd weer afvoeren via verdamping waardoor de plek waarop u slaapt droog en warm blijft aanvoelen.

Materiaalkeuzes

Ook de keuze van technologieën en materialen is vooral een kwestie van smaak. De ene technologie is niet beter dan de andere en er zijn goede matrassen te vinden in elke categorie. Zolang de materialen zelf kwalitatief zijn en de opbouw en verwerking ervan volgens de regels van de kunst gebeurt.

We onderscheiden in grote lijnen 3 types:

Types matrassen

Een matras in schuimrubber bestaat meestal uit polyurethaan. De kwaliteit hangt samen met de dichtheid van het schuimrubber. Een klassieke schuim matras is meestal het goedkoopst. Maar voor een schuimmatras is het hoogtechnologische koudschuim echter een interessanter materiaal. Dit heeft een open celstructuur (ademend), het krult niet op en het biedt meer tegendruk en ondersteuning dan overige schuimsoorten. Qua ondersteuning kijkt u ook altijd heb best even naar de HR (High Resilience) waarde. Hoe hoger die waarde, hoe beter de kwaliteit.

Een latex matras bestaat uit een mix van natuurlijke en synthetische latex. Deze matrassen zijn doorgaans zeer vormvast en hebben een uitstekende ventilatie en bieden een blijvende elasticiteit. Dit type matrassen laat zich perfect combineren met lattenbodems. Een goede keuze dus!

Dit type matras komt wereldwijd het meeste voor. De optimale ventilatie is daar de voornaamste reden voor. Binnen deze matrassensoort kunnen we 3 varianten onderscheiden:

  • pocketveren waarbij elke veer apart is verpakt in een textielzakje en afzonderlijk kan bewegen om tegendruk en ondersteuning te beiden
  • bonnell veren die vooral voor stevige matrassen op vaste bedbodems en bedbakken gebruikt worden en stabiele drukverdeling bieden
  • multispirale veren met een geïntegreerde geweven staaldraad

Vervang uw matras op tijd

Afhankelijk van het type, dien u uw matras om de 10 à 15 jaar te vervangen, maar sneller mag natuurlijk ook. Er zijn enkele trucjes om uw matras in topconditie te houden en de levensduur te verlengen. Uw matras regelmatig keren (omdraaien dus) en verluchten of een dunne topdeck (topmatras) bovenop uw matras leggen… Het maakt wel degelijk verschil!

Zullen we samen een nieuwe matras kiezen?

Ons team staat klaar om u bij uw keuze te assisteren. Ze kunnen u alles over de samenstelling en de opbouw van onze matrassen en boxsprings vertellen dus vuur gerust al uw vragen op hen af. Voor onze matrassen en bedden werken we trouwens samen met Belgisch leveranciers: Revor Bedding en Van Landschoot. Op en top Belgisch en met enkele decennia lang ervaring op het gebied van slaapcomfort!

En ja hoor, in onze slaapstudio mag u alle matrassen persoonlijk uittesten. Dat moet zelfs!

Gerelateerde artikels
Een eetkamer inrichten: hoe begin ik hieraan?
Een eetkamer inrichten: hoe begin ik hieraan?
Relaxzetel kopen: dé ultieme gids
Relaxzetel kopen: dé ultieme gids
Gratis interieuradvies aan huis!
Gratis interieuradvies aan huis!
De tuintrends van nu: relaxen in buitenlucht
De tuintrends van nu: relaxen in buitenlucht
Dressings op maat om U tegen te zeggen?
Dressings op maat om U tegen te zeggen?
Pijn aan de heup? Ga voor een relaxzetel met opstahulp!
Pijn aan de heup? Ga voor een relaxzetel met opstahulp!
Trends gespot: hippe tapijten!
Trends gespot: hippe tapijten!
Een nieuw salon kiezen verloopt eens zo vlot met deze tips
Een nieuw salon kiezen verloopt eens zo vlot met deze tips